Diverse

Izvorul pulsatoriu de la Poienile Botizei cu apa minerala

În judeţul Maramureş, la 70 Km de Baia Mare şi la 26 Km de Târgu Lăpuş pe drumul ce merge spre Băiuţ, se află  localitatea Poienile Botizei, un sătuc ce se întinde de-a lungul unei văi cu apă limpede, mărginit în ambele părţi de coline. Satul este unul foarte pitoresc, cu multe case de lemn, specifice zonei Maramureşului, unde agricultura nu a cunoscut industrializarea, terenul agricol destul de limitat, este lucrat cu plugul şi cu grapa trase de cai, aşa cum făceau bunicii şi străbunicii noştrii, iar pe post de îngrăşământ se foloseşte gunoiul de grajd, o viaţă ecologică în totalitate, care se perpetuă din cele mai vechi timpuri.

Izvorul cu borcut se află în afara satului la vreo 3-4 Km, drumul este neasfaltat dar pietruit, destul de greu de parcurs cu maşina dar nu imposibil.  Spectaculos cândva datorită creşterilor şi scăderilor de nivel ale apei de aproape un metru pe verticală, la perioade regulate de timp, cresteri ce se datorau – spun locuitorii – activităţiilor miniere din zonă. Izvorul şi-a echilibrat între timp nivelul, ritmul creşterilor şi al descreşterilor fiind puţin perceptibil.

Desi activitatea pulsatorie mai este putin sesizabila (3-4 cm diferenta de nivel), izvorul are totuşi un farmec aparte, datorită aspectului argintiu al apei aflat parcă într-o continuă fierbere. Apa cu gust plăcut, specific borcutului, este foarte limpede la recoltare dar începe să devină uşor tulbure după nici o oră ţinută în recipiente, ca după o zi să depună sedimente de fier pe fundul sticlei şi să devină improprie consumului.

Oamenii din zonă spun că e bună pentru afecţiunile stomacului, dar consumată proaspătă, consumată tulbure poate da dureri de stomac, diariee, vărsături.

Personal am consumat-o prospătă, limpede cu toată familia şi nu am avut nimic, se poate consuma cu încredere dacă treceţi prin zonă, care de altfel este una foarte frumoasă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

To Top