Sanatate

Păpădia o plantă cu multe întrebuinţări

papadie_proprietăţi

Păpădia cu denumirea ei ştiinţifică Taraxacum Officinale este o plantă din flora spontană arhicunoscută la noi, dacă o parte din proprietăţii îi sunt cunoscute altele sunt mai puţin ştiute de majoritatea populaţiei, voi descrie aşadar proprietăţiile acestei plante aşa cum apar ele în cărţile de botanică.

Părţile aeriene conţin glicide ale acizilor oleic, palmitic, stearic, ulei volatil, colină, glucoză, polioze, acid tartric, substanţe proteice, substanţe antibiotice, carotenoide, vitaminele  A,B1, C, D, săruri de azot, calciu, fosfaţi, etc. Sucul lăptos poate provoca intoxicaţii manifestate prin graţă şi vomă, diaree, modificarea ritmului cardiac. Primăvara frunyele pot fi consumate proaspete sub formă de salate, sau preparate în supe , ciorbe, mugurii se pot mura în oţet de tarhon.

Rădăcinile şi părţile aeriene au utilizări în medicina tradiţională, unde este folosită pentru, eliminarea toxinelor din sânge, scoaterea acidului uric din organism, eliminarea caculilor renali şi cristalelor dislocate în timpul criyelor renale, stimularea poftei de mâncare, în cosmetică pentru tratarea tenului iritat şi înroşit se aplică comprese cu decocot de părţi aeriene.

Florile conţin o cantitate mare de nectar, plante fiind meliferă. Toate părţile plantei pot fi utilizate la vopsirea fibrelor naturale în galben.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

To Top